Paul de Klerk Loodgieters- en Lekdetectiebedrijf

|

“Ik ben loodgieter-installateur, maar het grootste deel van mijn tijd zoek ik naar lekkages. Vooral waterlekken in leidingen en afvoeren, maar ook warmtelekken, gaslekken en persluchtlekken. Lekken zijn of ontzettend duur of gevaarlijk. Eigenlijk ben ik gewoon een lekmanager.”

Als het goed is zie je achteraf niet meer dat Paul de Klerk in je huis is geweest om een lek te zoeken en te repareren. “Lekdetectie ben ik ingerold. Ik had al jaren ervaring als loodgieter-installateur. Daar heb ik de kneepjes van het vak geleerd. En sindsdien investeer ik met plezier in materialen om bijvoorbeeld stofvrij te kunnen werken. En ik heb een vast clubje timmermannen, schilders, stucadoors en tegelzetters die eventuele grote schade komen verhelpen.” Krijgt hij daarna een grote glimlach van de bewoner, dan is zijn voldoening compleet.

Slim snuffelen

De Klerk beschikt niet alleen over state-of-the-art detectie-apparatuur. Hij brengt ook jarenlange ervaring mee. “Waterlekkages zijn echte puzzels. Het lek hoeft helemaal niet te zitten waar je water ziet. Met de moderne methodes van holle wanden en vloeren kan water een grillige weg volgen voordat het tevoorschijn komt. Het eerste dat ik doe is kijken en luisteren. Is er een vlek, hoe groeit die dan? Zijn er druppels, met welke regelmaat vallen ze dan? Heb ik hem dan niet meteen te pakken, dan pak ik de meetapparatuur, de rooktester of de sonde.” Lekkage is altijd een verliespost. Bij water zitten de kosten in de reparatie, bij gas en perslucht ligt dat weer heel anders. Gaslekken leveren direct gevaar op, maar kosten ook gas. “Lekken in persluchtinstallaties voor machines of gereedschappen zijn het duurst. Een lekkage van een speldeprikje is nauwelijks waarneembaar, maar kan duizenden euro’s aan elektriciteit kosten.” Lekken opsporen heeft zo’n duidelijk nut, dat De Klerk er een mooi bedrijf van heeft kunnen maken.

Het belang van de klant

Gek genoeg wordt De Klerk het meest ingeschakeld bij relatief jonge appartementsgebouwen. “Dat heeft twee redenen. Daar toont het lek zich vaak niet waar het vandaan komt, en dan komt de opdracht van de vereniging van eigenaren.” In een appartementengebouw wordt de afhandeling van een lek meteen ingewikkeld. De veroorzaker heeft vaak geen overlast, degene die er last van heeft is niet de ‘schuldige’. Soms is de bouwer er nog bij betrokken. Het wordt een verzekeringskwestie en de kosten moeten eerlijk verdeeld worden. “De VVE is dan mijn opdrachtgever en haar belang staat voor mij voorop. Andere lekdetectiebedrijven zijn vaak aan verzekeringsmaatschappijen verbonden. Ik werk onafhankelijk van alle partijen én ik kan alle nodige werkzaamheden uitvoeren of coördineren.” En dat werk eindigt niet bij het verhelpen van het probleem. De Klerk zorgt er ook voor dat waterschade wordt gedroogd. “Dat doe ik het liefste in één moeite door en met die dienstverlening onderscheid ik mij echt van de anderen. Het voelt voor mij ook volkomen logisch om verdere schade van schimmels en ellende te voorkomen.”

Toekomsttechniek

Aan alles merk je dat De Klerk enorm plezier heeft in techniek. Of het nu CV-installaties, dakwerk of het ambachtelijke lood-, zink- en koperwerk is, hij wil de techniek geheel beheersen. “Ik verwacht niet dat het werk zelf veel zal veranderen, maar de technieken en apparaten die wij ervoor gebruiken veranderen. Nog even en ik sta misschien met röntgen-apparatuur naar lekken te zoeken.”

Ergens lijkt de term ‘loodgieter’ de lading niet meer te dekken.

Paul de Klerk, Loodgieters- & Lekdetectiebedrijf

Kerkstraat 32D, Noordwijkerhout
T 0622 277 117
E info@pauldeklerk.nl
W www.pauldeklerk.nl